erf vanaf water.jpg

TUUNEN TEXEL

Den Burgh, Netherlands

3rd place invited competition

PLAN GRAPHIC 03.jpg
Schuur, werkschuur.jpg

The works were realized in close collaboration with Karres+Brands (landscape) and Project in Green (developer).

Seventeen households will settle on the Knooperf, which together will form
the heart of a new form of collective living. Already at the start of the process, the connection will be sought with the future residents, among others to help them think about the design of common parts of the yard.

As a result, the Knooperf will become more than the home base of its residents. The Knooperf is nestled in a larger development area against the village of Den Burg. This area consists of several temporary and permanent development with various living environments.

The permanent development of the Knooperf acts as a node in the development and facilitates various slow traffic flows lead to the different parts.

Living in a landscape setting with a strong sustainable, collective approach is the main function of the Knooperf. All houses are built in full timber construction with high insulation values (minimum RC value 8), are energy-supplying and have generous flexible floor plans. The plot has a shared electrical carpool and eco-compost machines to close the flows.

This wealth consists of a layered experience of the apparently very modest sheep fines. The iconic shape stands out first, the characteristic surface division of dark wood and light brick follows shortly thereafter. When approaching the “schapenboet”, one finds a enormous wealth in patterns, cuts and textures of the various façade coverings. This is united into a sober and coherent whole by a son-sur-ton color scheme of a dark paint or wood-stain. The different layers of experience give the image a great tangible, yet subdued wealth.

Nabijheid.jpg

The vernacular of Texel is thus based on the nature of reuse or jutting. People used to fix what was broken with what was available. This is reflected in the multitude of varying plank sizes and textures on façade surfaces. This is fully in line with the craft within the Texel make culture. This abundance of patterns and cuts is used as a building block for architecture. In addition, we look for reusable materials from the rest of the island's streams so that we continue to juggle even in modern times.

The first introduction to the yard is the Voorhuis. It is one of the five main volumes in total that make up the yard. The Grutteschuur nearby is directly connected to the local Fruit and Nuts supplying forest on the plot.
Opposite the Grutteschuur we find the Fruitschuur with a unique feature of having a large communal garden with fruit trees. A little further towards the heart of the plot the Werkschuur is located and in the northwest of the area we find the Polderschuur, a gem at the end of the yard.

Werkschuur.jpg

The different blocks have large private gardens, or smaller gardens with a larger communal garden. In addition to a private garden, all houses also have access to the collective outdoor space and facilities; think of the yard with its associated work shed and meeting place.

The yard is the heart of the neighborhood where residents meet, play and reside together. Façade benches and the square layout further facilitate this interaction. Adjacent to the Erfbos, two small supporting workshops have been placed. One provides for the storage rooms of the Voorhuis and the Grutte Barn, the other is a communal workshop with canopy and acts as social meeting place at the Erfbos. The Knooperf thus offers a variety of different worlds of experience, in which residents can live with nature both collectively and individually.